Hieronder leest u meer over workshops in Japanse sferen die wij regelmatig organiseren voor een teamdag of teambuilding, personeelsuitje, individuele medewerkers of ter aanvulling op uw eigen vergaderprogramma (bijvoorbeeld na de lunch of aan het begin of einde van de dag). De duur is 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van uw wensen. In alle workshops kunnen wij accenten leggen die voor uw team of groep van belang zijn. Of dat nu teambuilding is, het verbeteren van vaardigheden, de onderlinge samenwerking of een moment van ontspanning en out-of-the-box denken en doen. Ook wordt rekening gehouden met de specifieke doelgroep: het bestuur of directieteam, het middle management of collega’s op de werkvloer. Alle workshops worden gegeven door gekwalificeerde docenten die verbonden zijn aan Japans cultureel centrum Shofukan en Shofukan Coaching.

Chanoyu (Japanse theebijeenkomst)

De ’theeceremonie,’ of kortweg ’thee,’ is de meest complexe van alle Japanse kunsten, juist omdat zoveel van die traditionele kunsten er een belangrijke rol in spelen: (tuin-) architectuur, aardewerk, literatuur, chabana, lakwerk, budo, noh, wierook, kookkunst, kalligrafie, kleding enzovoort. Maar ook de alledaagse Japanse gebruiken, attributen en omgang met elkaar, shinto, en Zen zijn niet weg te denken. Ivy Ross, directeur van Disneyland Orlando, laat haar medewerkers de theeceremonie uitvoeren om de ervaring van schoonheid, observatie en focus te ervaren. Op de Creative Company Conference spreekt zij over de waarde van observatie en rust die medewerkers hierdoor krijgen om tot betere prestaties te komen. Tijdens de chakai, of theebijeenkomst, in het authentieke theehuis Senshin-an van Shofukan maken de deelnemers het ritueel van dichtbij mee. Voor iedere deelnemer wordt een kom groene thee met bijbehorend snoepje geserveerd. Er kunnen per keer 6 deelnemers in het theehuis. Aan te raden is om dit te combineren met andere workshops als de groep groter is.

Ikebana (Japanse bloemsierkunst)

In deze creatieve workshop maken mensen kennis met de Japanse kunstvorm ikebana. Ogenschijnlijke eenvoud en essentie vormen de basis. De deelnemers maken een schikking volgens het curriculum, waarbij zij oog krijgen voor het ruimte creëren en het verkennen van de mogelijkheden van het natuurlijke materiaal waardoor de schoonheid tot uiting komt. Ikebana is net als de andere ´do´ (wegen) een weg tot zelfrealisatie, het tot rust brengen van de geest. De creatie brengt je in een bepaalde concentratie die vergelijkbaar is met mindfullness; de volledige aandacht is in het nu. Het is ook het genieten van het moment en de weg er naar toe. Het uiteindelijke resultaat laat iets zien van het gevoelsleven van iemand op dat moment. De natuur laat zien hoe we kunnen leren van de seizoenen (zaaien, rusten, groeien en oogsten); verbinding met de natuur geeft energie en rust. Deelnemers ervaren hoe kunst, natuur en eigen input samengaan. Na uitleg en beelden van de geschiedenis, de basistechniek en een kort moment van stilte gaan de deelnemers aan de slag met een basisschikking. Daarna maken zij een eigen (vrije) schikking. Hierbij vormen persoonlijke vragen of team-items (ontwikkelen van een visie, project, idee) het uitgangspunt.

Japanse taal en cultuur

Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een kennismaking met de taal en cultuur van Japan. Ook krijgen de deelnemers achtergrondinformatie over sociaal en zakelijk verkeer met Japanners. De workshop wordt gegeven door Japanologe Maria van den Broek en is bedoeld voor mensen die kennis willen maken met Japan en/of de Japanse taal.

Kobudo (klassieke Japanse krijgskunst)

Door de belangstelling voor klassieke teksten als Szun Tzu’s ‘Kunst van het oorlogvoeren’ en Miyamoto Musashi’s ‘Boek van de 5 ringen’ hebben veel managers de afgelopen decennia ingezien dat ook de oosterse krijgskunsten in hun dagelijks werk en leven veel te bieden hebben. Vaak blijft de opgedane inspiratie echter steken bij het vluchtig doornemen van zulke teksten, of zelfs samenvattingen ervan. Bij Shofukan krijgt u de kans ook de praktische kant van de Japanse krijgskunsten te ervaren, want de kracht van Japanse disciplines als zenmeditatie, thee, kalligrafie of bloemsierkunst is gelegen in de langdurige en toegewijde beoefening ervan. Met het Japanse zwaard (katana) of de speer (yari) in handen maakt u kennis met enkele basisprincipes van de weg van het krijger en leert u de lessen van het klassieke budo van binnenuit begrijpen. Aansluitend op wat er speelt in uw bedrijf worden vanuit de praktijk verbindingen gelegd met thema’s als persoonlijke effectiviteit, omgaan met weerstand en conflict, red tape of het continu verbeteren van Six Sigma. Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen dit te combineren met bestuderen van een klassieke tekst.

Aikido (zelfverdediging)

Aikido is een gevechtskunst zonder verliezer. Het is een prachtige gevechtskunst met een grote zelfverdedigingswaarde. Het oosterse ‘meebewegen om uiteindelijk te overwinnen’ komt nergens zo goed in uiting als in aikido. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers zicht op het effect van hun eigen communicatie en de manieren waarop aikido hieraan kan bijdragen. Ze gaan fysiek aan de slag met oefeningen die in de dagelijkse praktijk toepasbaar zijn.

Shinto-oefeningen

Shinto is een oeroude Japanse wereldbeschouwing, bekend van de traditie om het begin van iets nieuws te vieren met een ceremonie. Dat kan het begin zijn van een nieuwe dag bij zonsopgang, begin van het nieuwe jaar of het begin van een nieuw (werkzaam) leven. Tijdens de workshop doen de deelnemers verschillende oefeningen. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de bewegingskunsten van judo, het zwaard en aikido, maar ook het hanteren van het penseel, het gebruik van de stem en de houding van het lichaam in het Noh-theater. De oefeningen brengen de adem tot rust en het lichaam in evenwicht. Men leert zich vrijer te bewegen en daardoor respect te krijgen voor het gedrag van anderen.

Shodo (Japanse kalligrafie)

Sho betekent ‘schrijven’ en de Japanse kalligrafie wordt ook wel shodô genoemd, hetgeen ‘de weg van het schrijven’ betekent. Het is ‘de manier om de Japanse karakters te schrijven’. In Japan wordt ‘sho’ meer gezien als een kunstvorm; een kalligraaf kan er lang over doen om één bepaald karakter te kalligraferen. Dat betekent niet zozeer dat hij lang over één karakter doet, maar eerst zijn geest klaarmaakt en dan plots in een aantal halen achter elkaar het karakter schrijven. In een tokonoma (nis in een Japans huis of theehuis) ziet men soms een rolschildering hangen met slechts een paar karakters. Dit zijn dan vaak korte spreuken of gedichten, zoals haiku. Japanse karakters dienen op één bepaalde wijze geschreven te worden. De karakters zijn opgebouwd uit lijntjes en de volgorde waarin deze geschreven dienen te worden, evenals de schrijfrichting van een lijn (meestal van links naar rechts en van boven naar beneden) ligt per karakter vast. In de workshop maken de deelnemers kennis met de kunst van het shodo en de achtergronden ervan; vervolgens gaan zij zelf aan het werk met het creëren van hun eigen kalligrafie.

Zazen

Zazen is de oorspronkelijke Japanse meditatievorm uit Boeddhistische kloosters. In deze workshop leert u kennismaken met de basisprincipes van zit- en loopmeditatie (kinin). Daarnaast krijgt u een theoretische uitleg over Zazen en de effecten van meditatie op het dagelijks leven. Een prachtig moment van diepe rust op de dag!

Lunchmogelijkheden vind je hier.